Gemiddelde bezoekersbeoordeling:

van 5 sterren

(56 stemmen)

Bekijk alle beoordelingen

Eigenschappen

  • Buiten
  • Goed bereikbaar met het openbaar vervoer

Beschrijving

Het eerste deel van de route gaat over een dijkpad langs het Valleikanaal met weids uitzicht over de Gelderse Vallei.
Van oudsher is de Gelderse Vallei een natte kom, ingeklemd tussen de twee stuwwallen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe. Het Valleikanaal zorgt nu voor de afwatering ervan. Eenmaal bij de Heiligenbergerbeek loop je door een kleinschaliger landschap, waarin houtwallen, knotwilgen en boerderijen als decorstukken over de weilanden zijn verspreid. Dit wordt ook wel een coulisselandschap genoemd. Ook passeer je enkele landgoederen, waaronder De Boom en Den Treek.
In het landgoed Den Treek-Henschoten met het natuurgebied Langeveen, kun je genieten van een stukje Utrechtse Heuvelrug waar bossen, heidevelden en een enkel stukje stuifzand elkaar afwisselen. Als je eenmaal de stadsgrenzen van Amersfoort bent genaderd, voert de Heiligenbergerbeek je de goed bewaarde historische hoofdstad in. Over de Monnikendam en Muurhuizen, oude verdedigingsgordels van de stad, brengt het Marskramerpad je via het centrum naar het station.

Praktische informatie

Lengte:
Beginstation:
Eindstation:
LAW:
Extra informatie en wijzigingen:

Routebeschrijving en routekaart:
Je kunt de routebeschrijving en routekaart downloaden en uitprinten.
Route inkorten:
Je kunt de route inkorten tot 14 km door met de bus van Amersfoort naar Leusden te reizen en uit te stappen bij Halte De Boom.
Wandelen met de hond: Deze route is niet toegestaan voor honden. Alternatief is beschreven op de kaart. Houdt rekening met een aantal overstappen (hond tillen).

Meld een knelpunt
Onderweg kan er van alles gebeuren en soms kom je hinderlijke obstakels tegen. Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie. Geef hier je melding door.

Downloads:

Beoordeling (56 stemmen)

Alleen

van 5 sterren

Met de kinderen

van 5 sterren

Met partner

van 5 sterren

Met vriend of vriendin

van 5 sterren

Met vrienden

van 5 sterren

Met collega’s

van 5 sterren

Reacties van lezers

De traag stromende Heiligenbergerbeek is je vaste reisgenoot tijdens deze leuke wandeling. Je komt hem telkens weer tegen. Mooier nog is landgoed Den Treek, dat je trakteert op prachtig bos, heidevelden en natuurreservaatjes. Verbazingwekkend hoeveel gezichten de Utrechtse Heuvelrug eigenlijk heeft, elke keer ontdek ik weer wat nieuws. Verslagje en foto's bekijken? Ga naar Frankwandelt.nl/heiligenbergerbeek

Frank, 22 maart 2015 (Alleen) van 5 sterren

Schitterende wandeling met voldoende afwisseling. Je begint bij Woudenberg direct mooi langs het Valleikanaal. Kwam midden tussen een kudde schapen (en hun vlaaien!) terecht. Korenvelden, bossen, landgoederen, heidevelden, je komt het allemaal tegen. Ook de heide bij Leusden stond in bloei. Samen met de Posbankroute één van de mooiere NS wandelingen tot nu toe. Natuurlijk is Amersfoort ook zeer bezienswaardig.

Kees, 3 augustus 2014 (Alleen) van 5 sterren

Het is een bijzonder mooie wandeling, die gelukkig veel door bossen en lanen loopt (ivm de temperatuur). We hebben erg genoten van de variatie in het landschap en kunnen deze wandeling een echte aanrader noemen. Goed beschreven en ook bewegwijzerd.

Ger Roelofs , 19 mei 2014 (Met partner) van 5 sterren

We hebben genoten van deze prachtige wandeling. Het stukje langs de drukke provinciale weg was gelukkig kort. Verder geen asfalt en verkeer tot Amersfoort. Heerlijk om echt van de rust en vogels te kunnen genieten. De paden waren hier en daar behoorlijk drassig maar dat is niet vreemd na al die regen. Het landschap is afwisselend. De routebeschrijving was prima. Ik zal een wandeling niet gauw voor een tweede keer lopen maar voor deze maak ik een uitzondering.

Eva, 15 mei 2014 (Met vriend of vriendin) van 5 sterren

Beoordeel zelf!

Ben je al geweest? Laat hier je beoordeling achter of schrijf een korte recensie.


Je beoordeling Klik op het aantal sterren en Verstuur

Je recensie

Eropuit.nl heeft een aantal spelregels voor het plaatsen van beoordelingen.

Plan en koop je reis

Van

Naar station

Datum

Toon kalender

Tijd

:

Op de kaart

(advertentie)